Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 20/2/2017

ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ-ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ
Οι αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις κυβερνήσεων-Ε.Ε. εφαρμόζονται βήμα το βήμα στις σχολές μας ενώ το αμέσως  επόμενο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη αξιολόγηση που θα φέρει ακόμη χείροτερα μέτρα. Από τη μία η διάλυση των πανεπιστημίων: υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, κλείσιμο τμημάτων. Κι από την άλλη προώθηση της επιχειρηματικοποίησης των σχολών μας: εξαγορά ακαδημαϊκών εδρών και εργαστηρίων από ιδιώτες, απόλυτο καθορισμό των προγραμμάτων σπουδών και της παραγωγής έρευνας σύμφωνα με συμφέροντα των εκάστοτε επιχειρήσεων,μείωση των εισακτέων κατα 50%,αύξηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Μιλάμε για ένα πανεπιστήμιο που θα χωράει λίγους και θα λειτουργεί με βάση τις επιταγές της αγοράς και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας.
Όπως την περσινή χρονιά,έτσι κι φέτος πολλοί  είναι οι συμφοιτητές μας που κόπηκαν  από τη δωρεάν σίτιση και από τα δωμάτια στις εστίες τα οποία είναι λιγοστά και δεν φτάνουν να καλύψουν όσους φοιτητές τα έχουν ανάγκη,ενώ  πολλοί είναι και οι  φοιτητές εγκαταλείπουν που τις σπουδές τους είτε αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα μ’ αυτές.
Επιπλέον, τα εργαστήρια μας παραμένουν υποστελεχωμένα χωρίς επαρκές διδακτικό προσωπικό, ανεπαρκώς εξοπλισμένα και στο βασικό για τη θεωρητική μας επιστημονική κατάρτιση μάθημα της Φυσιολογίας ακόμα δεν έχει καλυφθεί το κενό που υπάρχει σε καθηγητή.
ΩΣ ΕΔΩ! ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ! ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ!
ΔΙΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ
              Οι  οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειες μας συνεχώς οξύνονται όσο συνεχίζουν να εφαρμόζονται στην χώρα μας οι αντιλαικές πολιτικές των μνημονίων της Ε.Ε-Κυβερνήσεων.
  Καθημερινά βλέπουμε να μειώνουν τις συντάξεις ή τους μισθούς των γονιών μας είτε να τους απολύουν.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να εργάζομαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας,να σταματάμε να παρακολουθούμε όπως πριν τα μαθήματα της σχολής και στο τέλος να χρωστάμε και αρκετά μαθήματα που μας απομακρύνουν από την απόκτηση του πτυχίου μας,σε μια περίοδο για την οποία θεωρείται πολυτελεία να ξεπερνάμε τα 4-4μιση χρόνια σπουδών.
              Επιπλέον δεδομένου των συνθηκών η απόκτηση πτυχίου όσο το δυνατόν συντομότερα αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για εμάς και τις οικογένειες μας, πρώτον γιατί οι γονείς μας αδυνατούν πλέον να μας συντηρούν οικονομικά ειδικά για όσους από εμάς σπουδάζουμε σε διαφορετική πόλη από αυτή που κατοικούμε κανονικά και δεύτερον  γιατί είναι ανάγκη να συνεισφέρουμε κι εμείς στο οικογενειακό εισόδημα βρίσκοντας δουλειά κάτι που για μια σχολή όπως η νοσηλευτική με τα μαθήματα και  τις κλινικές (3-4 φορες την βδομάδα που μάλιστα δεν αμοίβονται),αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, ενώ άμα βρούμε οδηγούμαστε σε όσα αναφέραμε παραπάνω.
             Γι αυτούς τους λόγους είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου να είναι διπλή για όλους τους φοιτητές .
ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

      Πάγιο αίτημα του φοιτητικού μας συλλόγου αποτελεί η πρόσληψη μόνιμων κλινικών εκπαιδευτών που θα έχουν την ευθύνη εκπαίδευσής μας τόσο σε δεξιότητες, όσο και πρακτική πάνω στη νοσηλευτική κριτική σκέψη. Η στελέχωση του τμήματος μας με κλινικούς εκπαιδευτές φαίνεται να δρομολογείται πλέον από το τμήμα, ύστερα από την μακροχρόνια  πίεση του φοιτητικού συλλόγου προς τις εκάστοτε διοικήσεις.Ωστόσο είναι υπόθεση δική μας να  να  διεκδικήσουμε συλλογικά και μαζικά ποιοτική, υψηλά αναβαθμισμένη εκπαίδευση και κλινική άσκηση! Οργανωμένη κλινική άσκηση με πρόγραμμα και εκπαίδευση σε πληθώρα περιστατικών!Να σταματήσουμε να είμαστε περιφερόμενοι θίασοι εντός των νοσοκομείων! Να πάρουμε εμείς το λόγο για το τι εκπαίδευση και μόρφωση θέλουμε να έχουμε! Αξιοπρεπής μισθός και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους κλινικούς εκπαιδευτές!
Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αναγνωρίζουμε την άσχημη  κατάσταση του συλλόγου μας, την αδυναμία διεξαγωγής μαζικών γενικών συνελεύσεων, τη φτωχή κουβέντα. Το πρόβλημα όμως δε λύνεται με τον πολλαπλασιασμό των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου ούτε με την καθιέρωση σταθερού Διοικητικού Συμβουλίου κάθε βδομάδα.Χρειάζεται άμεσα ανασυγκρότηση του φοιτητικού μας συλλόγου , ζωντανή κουβέντα για τις συλλογικές μας διαδικασίες, με ποιο τρόπο, ποια μέσα, ποια αιτήματα θα κατακτήσουμε νίκες στο σήμερα.Οι πολιτικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν εντός του συλλόγου ωφείλουν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση,μακριά από λογικές κομματικού μαγαζιού και περιχαράκωσης.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΜΕΣΑ :

•          Κάλυψη των αναγκών σίτισης όλων των φοιτητών/ιών
•          Ανέγερση νέων εστιών για όλα τα πανεπιστήμια-ανακαίνιση των ήδη υπαρχουσών. Επίδομα στέγασης μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση.
•          Οικονομικό επίδομα, μηνιαίο κι επαρκές σε φοιτητές/ιες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Κανένα φοιτητικό δάνειο.
·                     Να γίνουν τώρα όλες οι μεττεγραφές.
•          Δωρεάν μετακινήσεις σε όλα τα Μ.Μ.Μ για τους φοιτητές/ιες.
•          Δωρεάν αναλώσιμα για τους φοιτητές/ιες.
•          Αύξηση τώρα της κρατικής χρηματοδότησης. Καμία συγχώνευση-κανένα κλείσιμο τμήματος-εργαστηρίου. Ενάντια στην εισβολή ιδιωτικών επιχειρήσεων.
•          Να δοθούν πίσω τα αποθεματικά των πανεπιστημίων.
·                Καμία μείωση των εισακτέων.
·                Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
•          Καμία διάσπαση πτυχίου σε δύο κύκλους-Ενιαία πτυχία με όλα τα εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα.
Μαζί με τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:
·         Δημόσια, κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια και δωρεάν υγεία. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας ή στα 60 έτη ηλικίας (55 για τις γυναίκες) Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
·         Κατάργηση των εκμεταλλευτικών προγραμμάτων Voucher και κοινωφελούς εργασίας. Καμία διάκριση για τη νεολαία.
·         Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
·         Επαρκές επίδομα ανεργίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν για όσο διαρκεί η ανεργία
·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μείωση του ωραρίου, χωρίς μείωση των αποδοχών, ώστε ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Λιγότερη δουλειά-δουλειά για όλους
·         Κατάργηση όλων των μνημονιακών-αντεργατικών νόμων.
KΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ-ΕΚΛΟΓΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Προτείνεται να ψηφιστεί 3ΜΕΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ από το σώμα της συνέλευσης, ανάλογα με τα πλαίσια που θα κατατεθούν, που θα έχει την πολιτική ευθύνη μέχρι την επόμενη συνέλευση. Θα αποφασίζει και θα αποτιμήσει τη δράση της στην επόμενη συνέλευση.
ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ.
  ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ  :
  1.Κινητοποίηση στην επόμενη γενική  συνέλευση τμήματος για το ζήτημα της διπλής εξεταστικής.
 2. Δημιουργία εκδήλωσης-συζήτησης του φοιτητικού μας συλλόγου σχετικά με τις εργασιακές      συνθήκες και την εργασιακή προοπτική του νοσηλευτή.
 3.Παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη Σύγκλητο.
 4.Συμμετοχή του Φ.Σ στο συλαλλητήριο στις 2/3 με τα πρωτοβάθμια σωματεία ενάντια στην δεύτερη  αξιολόγηση και τα νέα αντεργατικά μέτρα.
 5.Συμμετοχή του Φ.Σ στο πανεκπαιδευτικό συλαλλητήριο στις 3/3.